Typiskt finländskt?

Är det ett typiskt finländskt fenomen att skura mattor?
Det vill säga att tvätta dem för hand?
Vi har ju nuförtiden, av miljöskäl, platser för mattvätt på land.
Många tvättar nog sina mattor vid stugorna, på bryggor och de flesta använder troligen miljövänligt tvättmedel.

I dag ska jag tvätta mattor 🙂
Hur gör ni, mina bloggvänner i Sverige?

 

30 reaktioner på ”Typiskt finländskt?

 1. Gamla hemvävda trasmattor måste tvättas för hand eftersom varpen går sönder av maskintvätt. Det fungerar några gånger men sedan går det inte. Kunskap jag ärvt från vävande släkt. Det stod alltid en vävstol hemma… Även mattfransarna tvillar ihop sig vid maskintvätt. Tvättar man mattor i maskin ska det vara i speciella maskiner eftersom trumman i små maskiner man har hemma inte klarar vikten av mattor.
  Så det är ju perfekt att det finns tvättställen för mattor!

   1. Det flesta firmor som tvättar mattor brukar hämta och lämna mattorna. Man får ju inte in en sån i bilen direkt

 2. Har en stor trasmatta som jag lämnar till tvätt ibland övriga mattor går inte att tvätta. Det är inte vanligt med mattvätt i sverige. Har grannar från Kosovo och de tvättar sina mattor så det är nog lite olika.

  1. Alla gör vi lite olika, ja.
   Vi har inte så många tvättstugor mer i Finland, finns på sina ställen förstås – men jag tyckte det var jobbigt att släpa tvätten då jag bodde i Sverige.
   Men platser för grovtvätt är ju bra!

 3. Här får det bli i mattvättstugan. Men hade jag haft möjlighet att iaf hänga dem ute så hade jag gjort det. Har sett era praktiska ”tvättbryggor” och rejäla torkstänger för mattor. Sedan är det ofrånkomligen så att handskrubba mattor är ett slitgöra och tungt för kroppen med våta trasmattor som kan väga bly – men doften av såpa och frisk luft som fyller hemmet efteråt är inte dum 🙂

  1. Javisst, en del stora mattor måste man vara två om att bära!
   Men de doftar gott då de alla är klara. Och vi har våra praktiska tvättplatser för dem som inte kan tvätta vid en stuga.

 4. Förr tvättade vi alltid mattor i sjön. Sedan använde jag mjölkrummet där jag kunde lägga mattorna på en ordentlig bräda och skrubba. Nu har jag inga stora mattor, se de åker i tvättmaskinen vid behov.
  Kram, Ingrid

 5. Jag vet inte om det är typiskt finländskt … men då är det väl de finländska generna i mig som gör att jag skurar mattorna med såpa … och kämpar för att vända den tunga mattan, skurar andra sidan och sköljer med vattenslangen – vänder igen och sköljer … och kämpar sen ännu mer för att hänga upp mattan på lämplig plats för tork … 🙂

 6. Jo, det är nog typiskt för Finland att tvätta mattor på det här sättet. Här piskar man mattor på ställningar som finns på innergården. Sedan har vi i brf en tvättstuga for grovtvätt/mattor som ingen använder. Själv har jag bara en trasmatta i hallen och den tvättar jag i tvättmaskinen. Det är iofs inte tillåtet, men…;-)

  1. Jag tvättar också en del små mattor i tvättmaskinen, som finns hemma hos mig.
   I Sverige är det vanligt med tvättstugor, ex-mannen gillade dem, jag ville ha maskin i hemmet och fick förstås ha en sån 🙂
   Piska mattor har jag nog nästan aldrig gjort 😀

 7. Den enda mattan vi har den byter vi ut mot en ny när det är dags. När jag var lite däremot hjälpte jag min mamma och skura mattor i tvättstugan. För cirka 50 – 60 år sedan så där…

  1. Härligt med barndomsminnen av det där slaget 🙂
   Jag har inte heller många mattor. En är stor och skulle bli jättetung av vatten så den byter jag nog också bara ut nån dag då det är dags.

 8. Jag har i flera år ”blåst av” mina mattor med högtryckstvätten. Går bra på en presenning på lite lutande underlag. Duger bra. Rotborsten har jag övergett. Men inte tallsåpan. Inom den kommande veckan skall det ske.

 9. Brygga lyser med sin frånvaro i min tillvaro, så tvätt på det viset går bort. Men badkaret har jag använt till tvätt av det mesta som är otympligt. Har en del hemvävda och köpta mattor, en del har jag tvättat i maskin, har ännu inte sett något problem. När jag växte upp så skurade mamma mattor i badkaret.

 10. Som liten skurade jag mattor med tallsåpa vid villan hemma i Jakobstad. Sedan skjölde vi dem i havet, för det var ju tillåtet då. Här i det stora landet i väster har vi inte trasmattor, endast heltäckande matta och den är ju lite svår att dra upp och lägga tvättmaskinen… 😉

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.