Lade ljus på gravarna i dag

I går ösregnade det från och till längs eftermiddagen. Inte idealiskt att gå till kyrkogården för att bli blöt och inte ens veta om ljusen skulle klara att brinna i väder och vind.

Gick istället i dag.

Hjältegravarna i Lovisa finns på nya kyrkogården.

Vid morfars gravsten lade jag ner det här ljuset. Han stupade hösten 1940. Således fick jag aldrig träffa honom. Ju äldre jag blir, desto mer tänker jag på allt som våra soldater gjorde för att bevara Finlands självständighet. Min morfar var 37 år då han gick bort och kroppen återfanns aldrig. Men i kriget dog också pojkar som var kring 20 år och yngre. Ofattbart. Och så krigas det fortfarande i vår värld.

En av portarna till gamla kyrkogården.

Här ligger min pappa, min mormor, morbröder, en kusin, farbröder, farfar och farmor (henne träffade jag heller aldrig), och många andra nära och kära, vänner och bekanta.

Från gamla kyrkogården ser man ut över Lovisaviken.

7 reaktioner på ”Lade ljus på gravarna i dag

 1. Sidu, du fick med Rheas hus! #### I min familj har det aldrig varit tradition med ljus på gravar – när det är över 20 kilometer till gravgården for man inte om man inte hade ärende till kyrkbyn, och det hade man sällan förr i världen. Därför blir det inte av för oss att ta oss till gravgården i Borgå heller, där jag har en och Bernt tre. Manifestums allhelgonakonsert har blivit ett substitut: inga applåder efter konserten, endast en tyst minut som dirigenten Jonas visar med sitt kroppsspråk. Det räcker för oss, och vi är överens. Då får vi också med alla andra, bl.a. en god vän som avled i onsdags.

  1. Alla gör vi på vårt sätt, och inga sätt är väl direkt fel 🙂
   Ja, Rheas hus kom med, helt oavsiktligt dock – har fotat den här vyn förr.
   Tycker att jag fotat ALLT i Lovisa men det har jag ju inte 🙂

 2. Gamla kyrkvärdar har en helt annan själ och stämning än dagas. Jag känner med dig i din saknad och sorg. Min farfar är också försvunnen i kriget och vi vet inte var. Hans namn står bara i en samlingssten med flera hundra andra. Min far saknade honom jättemycket och det gör han än.
  Jävla krig!
  Kram!

 3. Jag gick redan i fredags och då fanns det massor med ljus och ganska mycket folk. Fick den sista platsen i ställningarna till ljusen och där finns säkert plats till 100 stycken.
  Ja, människorna kommer aldrig att sluta kriga. Tycker att ländernas ledare ska kämpa ut sina strider på en fotbollsplats istället. 😉

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.