Det är något speciellt med växthus

Doften där, all spirande grönska, och så den fuktiga värmen förstås.
När jag var barn bodde vi granne med Engströms trädgård. Att få gå in där och känna doften bland annat av solvarma tomater, det glömmer man inte i första taget 🙂

Besökte i dag med en vän Staffas trädgård i Pernå. Han skulle köpa örter till trädgården. Jag var ute efter en lite större ampelväxt för balkongen. Han fann örterna medan jag hittade balkongblomman i en annan affär. Man är ju liksom aningen tidigt ute. Vissa plantor har inte drivits upp än, andra är bara precis på gång 😀

Tänk om man kunde ha ett helt bord fullt med pelargoner hemma 😀

Krävs ännu en hel del röjning på balkongen, men vem har bråttom. Den här tiden på året vill jag alltid att ett par blommor ska flytta in där. Sedan får jag se hur de klarar sig, sällan håller de hela sommaren, men då köper jag nya 🙂

 

14 reaktioner på ”Det är något speciellt med växthus

 1. Bilden från växthuset är så fin och jag känner doften ända hit. Petunian du köpte bör du klara hela sommaren.
  Kramar från oss.

  1. Jag hoppas jag klarar den. Blommor som vissnat ska plockas bort, blir stänglarna för långa kan man bra klippa av dem och nya skott bildas.
   Genomvattning och upptorkning gäller – de direktiven fick jag 🙂
   Kramar!

 2. Tack för mysig blogg.
  Jag bor granne med två stora växthus. Där odlas gurkor och tomater, och som du säger – doften är vidunderlig.
  I min barndom hade vi varken gurkor eller tomater annat än på sommaren. Saltgurka och ättiksrödbeta, det var våra grönsaker under vinterhalvåret. Någon lyckades förvara äppel på vinden (minns doften!), men det lyckades långtifrån alltid.
  Sylt på bär kunde man förstås göra om man hade en sval förvaringsplats, men det gick åt mycket socker, som dåförtiden var en bristvara.
  Hur ekologiskoch miljömedveten jag än är, så vill jag inte återgå till 1940-1950-talet. Jag vill ha apelsiner och vindruvor och grape! Samt ris och kaffe och te. Alla de här varorna kom förr i tiden mestadels per båt (ångbåt, jee jag har åkt ångbåt till Sydamerika, faktiskt!). Numera kommer de per flyg, och utan skam. Tycker inte att det är nödvändigt att flyga in jordgubbar och rosor, men inser att det är viktigt för dem som odlar dessa jordgbbar och rosor. Ja, allt är verkligen väldigt invecklat!

  Detta brev visar att man blir pratsjuk av corontänen. Den enda jag träffade idag på min promenad var en beige katt. Prtade en stund med den, och den lyssnade uppmärksamt men svarade inte.Ha överseende med pladdret, må väl!

  1. När jag var barn i slutet på 1960-talet var grönsaker inte vanliga. Och mamma, född 1934, är inte alls uppvuxen med sånt, det talade vi om senast i dag på telefon.
   Känner igen mycket av det hon pratat om i det du skriver – så tack för det!
   Visst blir man pratsjuk och skrivsugen via coronan 😀
   Tack för ditt inlägg här!

 3. Jag har lite ångest över dessa blommor och växter. Man rycker upp dem från sina ställen och så dör de lite för snabbt. Stackarna.

  1. Ja, jag förstår. Det sägs ju att man inte ska köpa snittblommor om man vill vara ekologisk.
   Men många av de blommor som finns till salu i växthus har drivits upp från frön.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.