Biografhuset en mulen dag

Jag kom ut en sväng i dag för att jag skulle ta ett foto av en person som vi intervjuar i torsdagens tidning. Artikelns skribent bor i Borgå, grannstaden. Ofta gör vi då så att intervjuer sker per telefon och vi som finns i Lovisa sköter fotografierna. Vi sparar miljö och tid då en skribent slipper köra nio mil för ett enda foto 🙂

Då jag väntade på mannen som skulle fotograferas tog jag i all hast två bilder av vår biograf. Eller av huset där Kino Marilyn finns. I samma hus finns ju också andra företag och bostäder.

Jag tycker om formerna på detta hus. Den rundade ”gaveln” fönstren som sticker ut, det lilla ”tornet” där uppe.

På bion har två av mina morbröder jobbat, för länge sedan. Den ena rev biljetter, han hette Kurt och hade bott länge i Sverige dit han flyttade som krigsbarn. Han talade det vi kallar rikssvenska, men på den tiden i Lovisa, före 1980-talet, klarade man sig bra på ett språk. Alltså, man var inte tvungen att kunna finska då. Inte är man tvungen i dag heller, det vill säga ingen förföljer dig om du inte kan finska 😀 … och det finns många äldre Lovisabor som inte är bra på finska.

I dag är det ändå helt bra om man kan såväl finska som svenska då det gäller att kunna jobba i Finland.

Den andra morbrodern, Bengt, skötte bland annat maskinen som visade filmerna.

Biografens ingång ligger längst nere till vänster och en del av fönstren mot det rundade hörnet hör till dess cafeteria. Själva salongen ligger mot baksidan av byggnaden.

10 reaktioner på ”Biografhuset en mulen dag

 1. Jag gillar vyn när man kommer in i biografen, går uppför trapporna och möter de snillrika serveringsutrymmena! Jag hade annars 47 kilometer från hemmet till skolan, och jag bodde då tio kilometer väster om Borgå, så det är knappast mer än 40 kilometer mellan städerna (motorvägen)… Nu har jag 34 kilometer till Lovisa – arbetsresan förkortades betydligt de sista arbetsåren!

  1. Ja, när du säger det skulle jag också vilja ha ett rum med rundade hörn – varför har man inte tänkt på det i våningshus?
   Eller kanske det finns sådana bostäder.
   Kram!

 2. Helt klar lite Bauhausstil över biografen. Synd att man inte satsade på att fixa den gamla fina neonskylten. Synd, för den hade suttit bra där – belyst alltså.
  Kul med två släktingar som jobbat där.

 3. Jag gillar också denna rundade byggnad.
  Mycket intressant om språken och hur det har förändrats.
  Undrar också om filmerna var på svenska eller finska då och hur är det idag?

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.