Sorg och glädje och längtan kan gå hand i hand

I kapitlet om Minnen och glömska i Tove Janssons bok ”Ordets gåva” står det bland annat så här:

Jo, jag vet; minnet går baklänges om natten och gnager sig igenom allt utan att skona minsta lilla detalj – att man inte vågade, att man valde fel, var taktlös, känslolös, brottsligt ouppmärksam – och dessa kalamiteter, dessa blamager, irreparabla idiotiska uttalanden som alla utom man själv har glömt för längesen! Är det inte orättvist att så här sent på dan bli begåvad med ett blixtklart minne, men baklänges?
(Citat från Brev från Klara)

Ja, så kan jag tänka då jag inte får sömn en sen kväll.
Eller då jag vaknar halv fem på morgonen och inte kan somna om.
Vilket jag gjorde i morse, vaknade och låg vaken två timmar. I gengäld fick jag sedan en underbar dröm som jag levde lycklig i fram till nio då det var dags att stiga upp.

Det blev också tydligt i dag att det mitt i en sorg kan finnas något som ger hopp.
Jag lever, jag känner. Olika känslor kan gå hand i hand.

När jag står på balkongen och beundrar mina grödor, vattnar dem, har jag en längtan om att en dag kunna dela växtglädjen med någon stor och stark som står bakom mig. En kropp mot min, en hand på min axel, en kyss i ett solvarmt hår. ”Va fint det blev” skulle han säga. ”Ska vi inte gå in och ta ett glas vin” 😍

17 reaktioner på ”Sorg och glädje och längtan kan gå hand i hand

 1. Tove Jansson har så rätt, så rätt! Men varför tänker man alltid på sina tillkortakommanden när man inte kan somna? En sådan natt bestämde jag mig resolut för att i stället tänka på sådant som jag gjort bra. För visst har jag gjort något bra också? Ja – hm… Studierna, kom jag på. De gick bra, faktiskt. Men sen då? Öh? Och medan jag funderade, så somnade jag.
  Numera motar jag medvetet bort trista minnen. Ett knep är att tänka på städer i alfabetisk ordning, 3-5 städer per bokstav. Så här: Ankara, Amsterdam, Antwerpen; Barcelona, Bremen, Berlin; Cannes, Calais …. För mig funkar det (jag utelämnar de nordiska ländernas städer, det blir för lätt då). Visserligen vill tankarna irra runt, men då tar jag tag i dem igen och fortsätter: Frankfurt, Freiburg, Flensburg. Längre har jag inte kommit, tror jag.
  Ha det bra! och sov gott.

  1. Det var fina tips! Att tänka på allt man gjort bra!
   Och jo, jag har också testat det där med städer vars namn början på bokstaven A, Länder som börjar med bokstaven B, floder, berg osv.
   Sov gott 🙂

 2. Så vackert skrivet. Jag vaknar ofta vid 3-5 tiden någon gång och vill gärna somna om. Det brukar jag kunna göra och då drömmer jag som allra mest konstigt. Så ligger jag och drar mig medans jag försöker vakna till och det är skönt att kunna göra det.
  Men jag har valt att fortsätta vara ensam, tycker det är väldigt OK, även om jag saknar någon många gånger.
  Snart godnatt!

  1. Det kanske är typiskt i vår ålder att vakna just då – och att ligga där och fundera, tänka, grubbla.
   Ibland tänker jag också, jag ligger nu bara här och vilar, drar mig, funderar på ditt och att.
   Just nu har jag en stor längtan efter kärlek. Jag är faktiskt lite kär också, men vi får se om det blir till nåt 😉

 3. Så fint skrivit. Vaknar ofta på natten men brukar somna om ganska omgående. Har börjat drömma en massa konstigheter som ibland gör mej lite orolig. Har vant mej vid att leva ensam men skulle vilja ha någon väninna att umgås med. Hoppas du hittar någon att tycka om.
  Kramar från oss

  1. Jag förstår dig ❤
   Jag har många väninnor och är mycket glad för det.
   Även väninnor jag kunde tänka mig bo tillsammans med, fastän sånt kräver rätt mycket jämkande.
   Längtan efter en självständig person finns ändå. En man som är du med sig själv, och som godkänner mig sådan som jag är och rentav tycker jag kan ge honom nåt.

 4. Vackert citat.
  Jag vaknar också runt halv 4 eller tidigare, ibland senare, men jag ligger inte vaken, utan tar min bok och läser tills jag somnar igen. Vilket jag alltid gör.

   1. Hur långt tid tar det för dig att läsa ut en bok om du får hela tiden funderar över saker som bokens handling får igång?

 5. Mittiprick just nu när jag vaknade kl 3 och ännu kl 5 inte somnat om. Gråten komner och jag vill bara få träffa mitt barnbarn mitt i allt som sonen håller på med. Jag sökte pp glädje och sorg går ihop då kom ditt blogginlägg upp. Fint!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.