Hjältarna glömmer vi aldrig

Hjältegravarna på Lovisas nya kyrkogård.
Snön har dalat lätt hela dagen. Det är en minusgrad och ingen blåst.
Helt idealiskt då någon vill tända ljus på gravar.
Lyktorna är resultatet av en insamling, handsmidda var och en. Krigsveteranföreningar, församlingar, reservister och andra föreningar och organisationer har under årens lopp alltid sett till att det finns ett ljus vid varje krigshjältes sten. Nu finns även fina lyktor ❤
Morfar Edvin Ahllunds sten. Jag har svårt att minnas platsen exakt fastän jag kommer hit varje år, flera gånger. Var det andra stenen i första raden, eller första stenen i andra raden, eller andra stenen i andra raden. Började putsa snön från en av dem. Slutet på namnet var LUND 🙂 Men nej, det var ju Kurt Bärlunds sten, bredvid morfars.

Jag tror att varken Kurt eller Edvin tog illa upp. De kunde se mig våndas där vid stenarna och kanske smålog lite för sig själva i sin himmel. ”Nåja morfar, äntligen hittade jag dig” sade jag. ”Varsågod – här är ditt ljus såsom under många år tidigare. Tack för att du gav ditt liv så att jag kan leva i ett fritt land”.

Många kransar och ljus vid Pro Patria, För Fosterlandet-stenen. På dagen finns här hedersvakter, likaså på julaftonen.
Klockan är fem på eftermiddagen. Mörkret har lagt sig. Julgranen har kommit till gården och Finlands flagga får ännu vaja kvar en stund.

Känner stor tacksamhet för mycket i dag. Nu ska jag börja se på tv, balen från presidentens slott, en tradition som lever och förändras med tiden, efter en paus under pandemiåren. Och så ska jag skåla för mitt kära fosterland Finland 🕯🍾

8 reaktioner på ”Hjältarna glömmer vi aldrig

 1. Så stämningsfulla bilder. Vackert! Nej hjältarna ska absolut inte glömmas. Sedan tycker jag att Lovisas kyrkogård med hjältegravarna ser ut som militärgravplatsen Arlington, fast i miniformat.

  1. I dessa tider, med kriget i Ukraina och inte alltför många årtionden tillbaka av lidande i mitt hemland, vill jag lyfta fram det här just denna dag.
   Glad för varenda en som läser och/eller kommenterar.

 2. Stämningsfullt och så väldigt annorlunda på firandet hemma i Finland då det kommer till självständigheten. Hemma är det vackra ljus på gravar och ihågkomst samt bal på slottet. Här i USA är det picknickar, fest och fyrverkerier varenda år den 4.7 då USAS självständighet från England firas. Alla sätt lika bra, bara annorlunda helt enkelt.
  Hoppas du hade en trevlig självständighetsdag och hann vara lite ledig också. 🇫🇮

  1. Vårt firande har ju blivit gladare i Finland med åren.
   Men nu var det åter lite mer allvarligt, och jag tycker det var viktigt med tanke på vad som sker i Ukraina.
   Allt fler tänker ju nu att vi inte kan ta självständigheten för given.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.