Inte lätt att be om hjälp

Bästa avslutningen på dagen. Delade en pizza med väninnan AB på Locale.

Det är inte lätt att be om hjälp. Att medge svagheter, och att man är beroende av andra. Men precis så har det varit för mig de senaste veckorna under de dagar då jag inte klarat av att gå längre än 100–200 meter. Och att även inse att tiden för den sträckan kan kräva minst tjugo minuter.

Så i dag beslöt jag mig för att be om hjälp. Jag kunde inte rulla ner för backen med cykel till frissan fastän vägen dit bara är cirka 700 meter. Det hade snöat under natten och vägen kändes inte trygg.

Vännen Marina agerade taxi till frissan. Och inte nog med det. Hon hade två nybakade bullar, som ännu var varma i sitt paket, som uppmuntran till mig ❤

På förmiddagen hade vi ett bra styrelsemöte med Nya Östis. Att efter det få sitta två och en halv timme hos frissan var också guld värt. Där kan man ju verkligen prata av sig, och sedan känna sig fin då man går ut.

Min syster agerade kusk från frissan hem och som kronan på verket fick jag tillbringa ett par timmar med god mat på lokala Locale tillsammans med ytterligare en väninna.

Undersökningarna som har med det onda i benet / ljumsken att göra fortsätter. Men jag klarar mig. Jag kan ju sitta och ligga, jag kan sova bra. Det finns många som har det mycket värre – har jag sagt förr.

31 reaktioner på ”Inte lätt att be om hjälp

 1. Helt rätt att du bad om hjälp! Å jag blev riktigt glad att se din pizza istället för gurkmeja, svartpeppar, nötter och hirs. Ny frisyr, god mat = en perfekt start på helgen.

  PS. Kortisonsprutors verkan kan vara olika. Den jag fick i axeln för sju år sedan behövde aldrig förnyas. De jag får i min rygg just nu ”attackerar” olika smärtpunkter, så där vet jag inte än. Men ortopedkirurgen säger att sprutorna måste ”förnyas” vart tredje månad. Men du och jag lider ju inte av samma sak förstås. DS.

  1. Det finns olika åsikter om cortisonsprutorna – jo. Många säger att de har fått hjälp och inte behövt nya sprutor, andra säger att de behöver förnyas.
   Läkaren måste få in sprutan på precis rätt ställe, osv.
   Ibland känns det som att jag gör vad som helst för att bli av med detta…
   Tråkigt att du har så ont i ryggen – nåt kroniskt verkar det som.

 2. Underbart med hjälpsamma personer, varma bullar var extra omtänksamt! Jag kom att tänka på att jag under en period hade väldigt ont i ljumsken och det återkommer ibland. Det är en muskel har jag för mig och sjukgymnastik hjälper.

 3. Huvudsaken är att man inte har värk när man ligger och att man får sova. Tänk så härligt det är att få sitta hos frissan och bli ompysslad och så få hjälp av goda vänner och en pizza på det.
  Kram, Ingrid

 4. Jag har inte svårt att de om hjälp. Min vännina har det däremot svårt och hennes taktik är att lägga fram problemet på ett sånt sätt att man själv erbjuder hjälpen. Och DET gör mig förbannad varje gång. Vilket jag också säger till henne ” kan du inte bara be”. Hon börjar bli bättre på det på senare tid.

  1. Ja, vi är alla så olika. Jag väntade också ett tag på att nån skulle erbjuda hjälp, några vänner har gjort det.
   Frågat mig om jag behöver hjälp med nåt. Nu då många känner till mitt problem har flera saker löst sig ❤

   1. Hemtjänst, hemsjukvård, och ibland någon hjälpsam granne. Jag är glad så länge jag kan använda bilen, utan den, med 5,5 mil till affären skulle det bli jobbigt, jag vill inte ha hjälp. Det går bara en tur till Ljusdal, och två bussar hem per dygn, som man hinner använda.
    Svante

   2. Det är ju på grund av livserfarenheten, vi lärt oss att det att samhället inte fungerar, som politikerna påstår. Det är det, som kallas visdom.
    Svante

 5. Jag har också svårt att be om hjälp men ibland är det nödvändigt som i ditt fall. Hoppas att det blir bättre för nog är det en klen tröst att det finns dom som har det värre. Jag har ont efter att dragit ut en tand och det misslyckades så jag måste operera bort roten och det känns inte alls kul.

  1. Usch, tandvärk är inte kul 😦
   För några veckor sedan togs ett par rötter bort från min mun, det gick bra och då hade jag inte ens ont efteråt – tackar högre makter för det.

 6. Det låter som slemsäcksinflammation i höften. Jag har haft det i drygt ett år och det börjar bli bättre nu. Kan äntligen ligga och sova på den sidan. Brukar ta dryga året innan det läker vilket det gör av sig själv men det kan kännas bättre efter någon månad.

  1. Ja, jag har också tänkt på bursit (slemsäcksinflammation).
   En del rekommenderar nåt slag el-behandling mot det, andra säger cortisonspruta (jag försöker undvika det).
   Haft det nu drygt tre veckor, så få se… ett år låter som en lång tid, men tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

   1. Jag har inte behandlat alls eftersom kortison bara ger en tillfällig hjälp. I perioder har det varit väldigt smärtsamt men som sagt var – det börjar ge sig. Hoppas att du blir bättre med, det är jobbigt att inte kunna röra sig som man brukar.

   2. Tror det ligger något i det du säger, skriver – det du har upplevt.
    Sprutan ger bara tillfällig hjälp…
    Jag lär mig mycket av det här då jag inte är så rörlig.
    I dag har benet / ljumsken känts bättre.
    Kram Maria!

 7. Att be om hjälp tar tid att lära sej. Men är man sjuk måste man och jag tror din syster och dina vänner gärna hjälper dej.
  Kramar

 8. Har också svårt att be om hjälp men ställer alltid upp för andra. Det är först när det inte finns någon annan utväg som jag frågar någon. Vet att det är dumt. Har hjälpt andra många gånger och är säker på att de gärna skulle ställa upp bara för det.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.