Språk är bland det intressantaste jag vet!

Börjar med att lägga ut en detaljbild på kvällens pusselläge. Då jag länkar till mina inlägg på FB är det alltid sista bilden som kommer med. Har jag då rubriken SPRÅK ÄR… osv. blir det missvisande med en pusselbild 🙂

Har avancerat en hel del på vänsterkanten 🙂

I dag hade vi språkvårdskurs med Nya Östis. Elva medarbetare hade möjlighet att delta. Alla använde munskydd och vi hade hyrt en del av Lovisavikens skola. Där är högt till tak bokstavligt sett och vi kunde hålla rejäl distans då nästan alla hade ett eget bord att sitta vid.

Språk är intressant. Språk lever och utvecklas. Men vi som hör till en minoritet i Finland, alltså vi som lever och skriver på svenska har hela tiden mycket att kämpa med. Influenserna från finskan är stora, och engelskan trycker på.

Den fyra timmar långa kursen leddes av Anna Maria Gustafsson som jobbar på Institutet för de inhemska språken. Där är hon ledande språkvårdare för den svenska avdelningen med arbetsuppgifter inom mediespråkvård och nordiskt samarbete.

Det blev en givande dag. De fyra timmarna flög iväg. Såsom kanadagässen utanför fönstret då de lättade från Lovisaviken och flög in mot landet. Gässen syns inte på bilden, men visst är utsikten från Lovisavikens skolas matsal formidabel! Här syns bara en del av den.

18 reaktioner på ”Språk är bland det intressantaste jag vet!

 1. Håller med dig. Språk är väldigt intressant. Jag håller på med tre språk på nätet. Svenska, tyska och engelska.
  Läser rubriken på tidningen: ”Par med olika modersmål utvecklar ett eget parspråk”
  Det gäller även för par (min man och jag) som har samma modersmål men bor i ett annat land. När vi var ensamma pratade vi något som vi kallade för ”sveutsch” (sv..enska + d..eutsch).

 2. Det pusslet ser ganska ”lätt” ut. Vet inte om du håller med, men ”comic puzzles” är lättare att lägga en till exempel landskapspussel tycker jag.
  Älskar ju också språk, för språk är lika med makt enligt mig. Jättekul att ni håller sådana kurser med så duktiga föreläsare.
  Sverige har ju också ett antal så kallade minoritetsspråk, och det är ständig kamp att göra sig hörd så att säga.

  1. Jo comic puzzles är lättare att lägga, men med 1500 bitar inte helt simpelt ändå.
   De är framför allt roliga, då man varje dag ser nån ny detalj.
   Landskapspussel varvar jag med då och då, betydligt svårare med mycket träd, hav, sand, himmel osv.

   Jo, vi försöker använda de utvecklingspengar vi fått för tidningen på så bra sätt som möjligt.

   1. Inhemsk var det jag syftade på. Hoppas du inte gjorde dig illa. Det kan inte vara lätt för flyktingar med språket i nya landet.
    Svante

   2. Asylsökande får ibland välja om de vill lära sig svenska eller finska i Finland. Många vill lära sig svenska för att de då kan använda det även i Sverige, på Åland, i Norge och rätt långt klarar man sig med svenska också i Danmark. Finskan däremot är gångbara bara i Finland 🙂
    Själv är jag född i Finland, alltså finlandssvensk. Modersmålet är svenska, men jag talar också flytande finska.

   3. Min mosters man kom från något ställe där man talade både Svenska, och Finska. Jag blev aldrig klok på varifrån han kom.
    Svante

   4. Lovisa är en tvåspråkig stad bland många andra i Finland. De flesta tvåspråkiga städerna ligger längs kusten.
    Finland har två officiella språk, finskan och svenskan 🙂

   5. Han blev chef över Philipssons reservdels avdelning i Södertälje till slut, efter att ha varit chef i deras reservdelslager i Västberga.
    Svante

 3. Språket är viktigt men idag används många engelska ord. Tyvärr förstår jag inte alla. Sen är jag fötjust i de olika dialekter som finns.
  Kramar från Minton och mej

 4. Som svenskatalande utomlands i mitt eget hem, men utanför använder engelska kan det reta mig ngt oerhört hur mycket engelska som nu finns i svenskan. Hela jag ropar: håll svenskan svensk!!
  Engelskan är inget exotiskt språk, det är ett helt vanligt språk som många pratar, men svenskan är ju ett så mycket mindre språk och borde få hållas rent. Då tycker jag att de som talar finska och hittar på sina egna ord för tex olika teknologiska uppfinningar är ju så mycket bättre. Kunde inte svenskatalande göra lika? 🤔

  1. Håll svenskan svensk, det är bra slagord – ska börja använda dem 🙂
   Engelskan är ju inte exotisk nej…
   Vi borde absolut göra såsom finnarna gör då de skapar egna ord på finska, och inte genast ta efter engelskan.

 5. Språk är väldigt intressant, kanske särskilt när man är tvåspråkig. Roligt med språkvårdskurs. Jag lyssnar med glädje på finlandsvenskar och letar efter speciella ord och uttryck som finns i språket p.g.a. påverkan från finskan, som ”simstrand” till exempel. Jag tycker också att man, särskilt hos oss i Sverige är för snar med att plocka in engelska ord utan tanke på att det går att hitta motsvarande på svenska. Varför säga ”influencer” när man kan säga influerare? Finskan var nog bättre på att skapa egna ord tidigare, tror jag mig märka, jag häpnar över att färgen rosa heter ”pinkki”.

  1. Så roligt att du intresserar dig för finlandssvenskan 🙂
   Jag anstränger mig här på bloggen då det gäller att göra mig förstådd, det vill säga att även läsare i Sverige i det stora hela ska förstå vad jag skriver.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.