Hälsostegen, dag 1

Nu har jag verkligen utmanat mig själv. Jag har gått med i Folkhälsans kampanj för oktober månad, Hälsostegen heter den. Gå och räkna steg för din hälsa, eller klättra på hälsostegen, tolka det hur du vill. Jag klättrade idag i åsentrapporna och med ett annat ärende på stan blev det 4491 steg för mig i dag.

Jag har satt det lägsta målet för mig själv, 2500 steg per dag. Det kommer att vara en utmaning, fastän det inte låter mycket för den som är van att promenera långt varje dag. Men för mig som har ett jobb som under vardagarna kräver att jag sitter mycket vid datorn blir det en utmaning, men också bra och kul i sig, att hitta den där tiden att varje dag ta en runda utomhus.

En mossbelupen sten på åsen. Det var underbart väder, +13 grader. Gässen samlade sig på Lovisaviken och skränade i högan sky under sina förberedelser för flytten söderut. Jag såg när de steg upp från vassen och viken och samlade sig på himlen och gjorde formationer för att flyga iväg.

Fina naturupplevelser alltså. Doften av skog och förmultnande löv. Solens varma strålar och alla vackra färger. Så här fint kommer det förstås inte att vara alla dagar då jag ska ut, men jag hoppas på en fortsatt fin och varm höst.

En annan utmaning för mig är att ibland då jag gått bara 300 meter får jag ont i ryggen eller i höfterna eller i låren, eller alltsammans på en gång. Är det det som kallas åldersbonus?
Jag sätter mig ner och vilar en kort stund där jag hittar en plats att sitta på. Såsom här i Kyrkoparken. Rutterna bör kanske planeras enligt var det finns bänkar eller stenar att sätta sig på 😀

Jag kommer troligen att ha gångstavarna som hjälp för det mesta, och då månaden är slut hoppas jag att jag vill fortsätta promenera. Kanske jag har fått bättre kondition och starkare muskler och därmed även slipper ont i ryggen och benen?

33 reaktioner på ”Hälsostegen, dag 1

 1. Grattis, och all lycka till. Att röra på sej är viktigt… Jag brukar gå mellan 7 – 11.000 steg/dag då jag är flitig. I vanliga fall på vardagarna nu m barnbarnet blir det betydligt mindre, så cyklar jag ännu också, så därav. Dedär onda du beskriver – det går om om du börjar gå regelbundet, för just där får jag ont, om jag inte rör på mej tillräckligt, utav för mycket stillasittande. Våra kroppar är inte gjorda för att sitta i timtal. Hittar du arnikaolja i nån butik (hälsokost kanske) så köp den och smörj allt som gör ont.

  1. Tack för tipsen! Och ja – jag förstår att jag får ont just av det att mitt jobb är oerhört stillasittande.
   Så nu ska jag haka på det här med minst 2500 steg per dag, det är inte mycket men det är absolut bättre än inga steg alls.

 2. ”Så länge som man inte får poäng för trädgårdsarbete går jag inte med i någon motionskampanj!” Så sa en av mina otaliga busskompisar för flera år sen. Nu kan man ju också räkna motion i tid, med det är ändå svårt. Det finns många roliga historier kring det här med stegräknande, och mina antal steg idag hade kanske blivit missvisande. Burit in ved i 90 minuter, radat i vedlidret, varje famn ved innebar muskelträning. Dessutom har jag stegräknare endast i telefonen, och den bär jag inte med mig… Men: en verkligt bra kampanj för folk som inte är så tokiga att de har en stor trädgård och värmer huset med bland annat ved… 🙂

  1. Du rör alldeles säkert på dig tillräckligt i er stora trädgård och med allt jobb som hör huset till 😀
   Annat är det med mig som, för att få ut tidningen, sitter ungefär 39-45 timmar i veckan vid datorn.

 3. Där jag jobbade i ungefär 10 år hade vi stora utrymmen med flera våningsplan och trappor här och trappor där. Det fanns hiss, men den undvek jag och tog trapporna i stället och all arkivering gjorde jag efterhand. Kanske inte så effektivt men jag fick motion och hade ett snyggt välstädat skrivbord. På den tiden rekommenderade socialstyrelsen att man skulle gå minst 8000 steg om dagen och när någon frågade varför jag t e x inte åkte hiss, brukade jag svara att jag ville göra så många som möjligt av de där 8000 stegen på arbetstid. Med promenaden från och till busstationen i Visby blev det både åtta och niotusen steg en normal arbetsdag.
  Kram, Ingrid

  1. Ja, i dag talas det ju om 10 000 steg per dag, men dem får jag inte ihop – inte varje dag i alla fall 🙂
   Att ta trappor istället för hiss är bra – jag gör det ibland, men ofta har jag många kassar att bära.
   Du gjorde klokt då du jobbade.
   Kram!

 4. Jättebra med det initiativet! Gjorde som du till för tre eller fyra år sedan, när ryggeländet sa ifrån och jag inte kunde promenera längre. Men det var roligt så länge det varade. Det är inte längden av sträckan som avgör utan poängen är att man är ute och rör på sig. Å en lunchtimme har alla på sitt jobb. Det borde även du har. Å på en timme hinner man en bra bit… om man vill. Lycka till!

  1. Tack!
   Min lunch har ibland gått till att skjutsa min mamma eller handla till henne, men med planering får jag in också mina 2500 steg.
   Jag hoppas att min rygg ska börja må bättre tack vare de korta promenaderna – men få se!

 5. Movement is medicine heter det här. Bra jobbat med stegen! Ju mera vi rör på oss desto bättre mår vår kroppar- som inte är skapade för stilla sittande.
  Här har de justerbara arbets/skrivborden blivit väldigt populära. Både i skolor och för kontorsjobbb. De kan alltså justeras i höjd och man kan antingen sitta vid dem eller stå vid dem och skuffar då kontorsstolen åt sidan. Kanske skulle vara ngt? Mitt i allt har Folkhälsan dem att hyra? Inga steg fås vid dylika arbetsbord, men redan att stå mera gör ju mycket för kroppen.
  Lycka till med stegen! 😀💪

 6. Hoppas du fortsätter med promenaderna för det är nyttigt. Jag får min motion när Minton skall ut och det 3 gånger om dagen.
  Lycka till
  Anki och Minton

 7. Det är ett bra initiativ och jag tycker alltid man ska börja sakta. Sätter man målet för högt tappar man ganska fort lusten att fortsätta. Du gör helt rätt och lycka till! Så länge jag har min hund kvar räcker det med mina icke räknade steg per dag. Kram!

 8. Jag har också kommit igång med promenader igen. Även om jag arbetar mycket i trädgården så känner jag att just promenaderna är viktiga av flera anledningar. Jag räknar dock inget, varken steg eller tid. För mig handlar det om att göra utan krav.

 9. Låter toppen att du har satt ett promenadmål för dig. Jag går så ofta jag kan, men ibland/ganska ofta måste orken sparas för annat jobb. Sen har jag läst att detta med 10 000 steg inte alls är nödvändigt, det var bara något som man högg till med, det är att man överhuvudtaget går som är viktigt. Och nu har man kollat om ståbord har någon effekt och funnit att det har de inte. Det är rörelse som gäller, att gå omkring några varv när man har jobbat ett tag.

  1. Låter vettigt och passar mig! Jag hinner och orkar sällan med 10 000 steg men 2500-4000 passar bra och går jag det varje dag får jag vara stolt över mig själv.
   Intressant också det du skriver om ståborden.

 10. Keep going.
  Minns inte när det var men ett tag sen att någon berättade att han jobbade hemifrån. Jag minns att det var en man. Han gjorde en grej av att när han vaknade gjorde allt som om han skulle gå i väg. duschade, åt frukost klädde på sig, sen gick han ner till en kafé för att dricka kaffet där. ´Sen gick han hem och började arbeta. När han var klar för dagen gick han ner till kaféet igen och drack en kopp till. tog en promenad och gick hem.
  2000 steg är väldigt lite, jag gör det strax under när jag är hemma. Eller här på jobbet, och jag ändå sitter nästan hela tiden, då det inte går att göra mitt jobb på annat sätt.
  Men bara du är nöjd med så ca 2500 är bättre än inget alls. Och när man väl har börjat, blir man peppat av sig själv och även säkert av andra. Hejja!!!!!

  1. Jo, 2500 steg är lite för den som går mycket – men för mig som jobbar 8-9 timmar per dag vid datorn blir det nästan inga steg alls här hemma.
   Så jag måste gå ut och då får jag planera in de här stegen. Ibland kan jag säkert komma upp till 4000, men målet är lagt på 2500 bara för att ribban inte ska ligga för högt – jag vill ha möjlighet att hinna med stegen även de dagar jobbet kräver att jag är vid datorn mina 8-9 timmar.

   1. Kämpa på. Jag har alltid mina hörsnäckor i mina öron för att lyssna nån podd eller bok eller bara på radio. Jag har ju tinnitus och utan att jag lyssnar nåt blir bara tjut i örat och det är inte så kul. Plus är mycket trafik på gatorna med.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.