Alla dessa datum man minns

Såsom av bilden synes. Sköna maj välkommen! 😀
Det var inte direkt varmt på terrassen vid Skeppsbron i dag. Men vi hade klätt oss varmt och med de här filtarna som extra värmare klarade vi oss bra en dryg timme utomhus.

Datum! Första maj! Vad göra då man har siffer- och datumminne? 😀
Jag sörjer ju inte mer. Men första maj är ändå alltid datumet jag förknippar med dagen då det gick upp för mig att min make, som jag hade varit gift med sexton år, hade en annan kvinna.

Nu har mitt liv gått vidare. Så otroligt mycket har hänt sedan dess. Jag har fått nya vänner, upplevt saker och förverkligat olika drömmar – sådant som kanske inte hade förverkligats om jag inte tvingats in i ett nytt liv som singel.

Men ja… alla dessa datum! Det finns dödsdagar man aldrig glömmer. Likaledes födelsedagar. Datum då man förlovat sig, gift sig, och datum då skilsmässan var ett faktum. Jag har inga barn, men många minns då deras barn föddes, då de började skolan, då de tog studenten, körkortet, då barnen fick barn… och så vidare.

Coronadatumet för mig är den 12 mars 2020. Bara nåt sådant, skulle ju kunna glömmas.

Men nej. Jag har sifferminne, datumminne.

Och väninnan som jag delade den här dagen med har också datum i sitt minne. Under en viss tid känns de här datumen svåra att genomleva. Då som alla minnen är färska, till exempel under det första sorgeåret.
Sedan går livet långsamt vidare.

Vi ser och känner var vi har våra vänner. Vi klarar mer än vi tror att vi ska klara.

Jag tror att jag kommer att leva ensam resten av mitt liv. Det är inte så att att jag VILL göra det.
Men dessvärre har jag slutat hoppas och tro på det där med att ”han dyker upp då du minst anar det”.
Kanske för att jag vet vad jag vill ha i mitt liv. Och då jag lever på en liten ort, i en stad som jag älskar, och då jag är en offentlig person… så… ja, ni förstår. Det är inte många män som klarar av att vara en del av det.

Däremot har jag vänner som vill vara en del av mitt liv.
Nuförtiden är de vännerna också få och utvalda. Det är lite trist att tvingas medge att jag i många fall varit väldigt blåögd och trott gott om alla.

Troligen får jag även i framtiden ta emot käftsmällar, bli besviken på människor jag litat på. Men kanske det ändå är värt allt. Att man lär sig nånting, fram till den dag då man ska lämna jordelivet.

Munkar och mousserat hos en vän – tack ❤

19 reaktioner på ”Alla dessa datum man minns

 1. Härlig bild på dej vännen, skål för våren å alla nya upplevelser å minnen som ger nya datum att minnas. Kram på dej

 2. Vilken cool (i dubbel bemärkelse) selfie på dig med studentmössan och allt:-)

  Dina reflektioner – ja, vad ska jag säga. Har ju ”hängt med” långt innan din skilsmässa så… Att du ältar det faktum fortfarande – att exet hade en annan alltså, har uppenbarligen satt sina spår. Släpp det tjejen! Du har lyckats alldeles utmärkt utan honom. Du har väl utvalda vänner. Vad mer begär du egentligen…

  PS. Sluta vara så godtrogen och lita på folk från början. ”Check them out först”, det är vad jag gör. DS.

  1. Då du skriver att jag ”ältar” hör du till dem som upplever och uppfattar saker mycket annorlunda än jag.
   Jag tycker att alla har sin rätt att minnas och att också skriva om det som varit svårt, fastän det skulle ha hänt för 10-50 år sedan.
   Någon kan ha mist ett barn i en olycka och vill då berätta om det även 25 år senare. Då säger ingen ”sluta älta hens död”. Men då det är frågan om andra sorger och förluster, t.ex. just en skilsmässa – då ska man enligt dig vara stark och tyst och låtsas att spåren och ärren försvunnit.
   Jag begär inget mer än det jag har och jag skriver ofta om hur glad och lycklig jag är i dag. Men jag kommer även i framtiden att berätta om hur svårt det kan kännas att mista sin livskumpan, den person man trodde att man skulle få åldras med.
   Jag skäms inte för skilsmässan, inte heller för mina känslor.
   Sedan är vi ju olika i det också att du tydligen har förmågan att vara analytisk från början, medan det ligger i min natur att tro gott om alla – och jag tycker det är helt ok att känna så, fastän jag får betydligt fler käftsmällar än du 🙂

 3. Trevlig första maj så här i efterskott när du läser detta! Ni verkade ju ha det trevligt trots kylan. Jag är också en som har siffer och datumminne. Däremot ät matematik INTE min starka sida! Trevlig fortsättning på helgen! 😃

 4. Tack Carita för fin fina text! Jag känner väldigt bra igen mig i den, bortsett från skilsmässan vilken jag inte ännu upplevt.
  Jag önskar dig en fin vår och en underbar sommar! Så blir det flera datum att minnas, med glädje.

  1. Tack för din hälsning här Helena! Ja, med åren har det blivit fler fina datum att minnas. Klart att minnena från valborgshelgen och första maj 2014 aldrig kan suddas ut, men så är det nog för alla i livet – att man har datum man minns med sorg och datum man minns med glädje. Jag tycker ändå att man får skriva om dem, fastän många säger att man ska glömma och gå vidare. Man får liksom bara skriva om sånt som är fint och vackert. Glömma kan man inte och ska man inte – men sedan är det en annan sak att livet GÅR vidare och nya saker kommer in i det istället, fastän man trodde att man inte skulle överleva just en viss sorg.

 5. Visst har man många datum som påminner om olika händelser, både positiva och negativa. 1 maj t ex hade vi urnnedsättningen för Åke, så den dagen fick fr o m det en ny innebörd.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

 6. Fin bild på dej med studentmössan sittande på balkongen.
  Har också många minnen både tråkiga och bra. De tråkiga dyker tyvärr upp när som för jag har inte datumminne.
  Hoppas du får en skön söndag
  Kramar från oss

  1. Jag sitter på en uteservering vid havet på bilden 🙂
   Livet består av en blandning av goda och mindre goda minnen – jag tycker att man ska få tala och skriva om dem alla.
   Kramar till er ❤

 7. Minnen kommer alltid finnas och det jag tänker är att minnena ändrar sig med tiden även om de alltid dyker upp. Det som påverkat oss finns med i alla läge.
  Tillit och förtroende till en annan varelse är svårt – det jag kommer att tänka på är ett isberg, där man ser det som vill visas först och sedan kommer resten som en överraskning.
  Jag önskar dig en glad maj med mycket trevlig minnen och en fin sommar som kommer!

  1. Tack för din hälsning! Det där med isberget var en intressant liknelse.
   Önskar dig en härlig maj månad – tiden går fort – snart är sommaren äntligen här!

 8. Ja, man har samlat på sig många minnen när man har levt några årtionden. En del har bleknat, en del finns glasklart kvar sedan en evighet tillbaka.

 9. Uj det ser kallt ut!
  Ett datum som du inte ska glömma bort är förresten 3.5. För då ska du titta på Närbild. Avsnittet handlar om gammal trähusbebyggelse och Lovisa är också med! Så vi bänkar oss framför teven i morgon.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.